Iets nieuws leren? Word verliefd!

Wil je iets nieuws leren? Word verliefd!

Het maakt niet wat je zou willen leren: mechanica, gitaar spelen, een nieuwe taal? Het kan ook zijn, dat je een al aanwezige vaardigheid wil afstoffen of verbeteren. Maakt niet uit. Haal de vlinders erbij en ga aan het werk. Laat ik even het voorbeeld aanhouden van een taal verwerven of oppoetsen. Vaak hoor ik dat men op school grammatica vervelend vond en het dus maar heeft gelaten, maar taal is veel meer dan grammaticaregels stampen. Heb je al eens geprobeerd je kinderlijke nieuwsgierigheid aan te zetten? Eens uit te zoeken naar prachtige films in de bewuste taal, poëzie, muziek, (lekker luisteren met tweetalige tekst in je scherm erbij..Lang leve tablets en Spotify). Als traktatie en verdieping voor jezelf? Daag jezelf uit! Alleen zo kun je groeien.

Vaak verwachten mensen als ze bij mij een taaltraining boeken, dat ik een soort magische pil ben en als de training afgelopen is, dan spreken ze vloeiend Engels, Frans, Spaans, Arabisch…Maar helaas, je zult zelf ook echt moeten werken.

Natuurlijk train ik, coach ik, leg de regels en voorbeelden uit en vooral: Ik probeer cursisten te inspireren! Een taal is zoveel meer dan alleen woordjes en regels. Een taal opent deuren, een taal is een nieuwe wereld, ook voor jezelf. Word verliefd op die mooie nieuwe klanken, grappige uitdrukkingen, wees niet bang voor foutjes, dans mee op de golven van je nieuwe vrienden in muziek, word verliefd op de groei en de verandering in jou.

Wat tips om het (leren van een taal) wat makkelijker/leuker te maken:

1) Ga op zoek binnen jouw favoriete cultuurdrager (muziek, film, literatuur, poëzie, etc.) en zoek jouw geliefde uit. Welke dichter, acteur, zanger gaat jou alles toefluisteren wat je wilt weten?

2) Hou het bij jezelf! Koppel je hobbies, je plezier, je werk aan je nieuwe taal. Ben je gek op vissen? Zoek Engelstalige fora en gratis online magazines om je honger te stillen. Probeer in je hoofd (of aan je partner/vrienden, als ze dat willen…) te vertellen over jezelf, je werk, je hobbies, je dromen. Elk woord/ werkwoord/zinnetje, dat voor jou essentieel is en niet weet of kunt produceren: Google it! Doe jezelf een plezier en trakteer jezelf op de meest prangende woorden.

3) Oefen zoveel je kan! Op reis, met je partner, vrienden, in een restaurant, bij de bakker, groenteboer etc. Zorg wel dat je ook in de bewuste taal het zinnetje “Kunt u wat rustiger praten?”/ “Ik spreek nog niet zo goed…”/ “Sorry, ik begrijp u niet” klaar hebt staan. Oefen bijvoorbeeld de sociale vragen of juist de dingen, die voor jou belangrijk zijn.

4) Woorden, die vaak voorkomen, of woorden die juist lastig blijven plakken, schrijf ik bijvoorbeeld op een post-it en plak die op een plek in huis of kantoor, waar je vaak langskomt. Voor mij geldt bijvoorbeeld, dat soms de keuken vol hangt met plakkertjes en bij elk woord probeer ik dan een paar zinnen of combinaties te maken.

5) Gebruik het internet! Er zijn erg veel online kennisdragers te vinden, die je kunnen helpen bij woordenschat, grammatica en de uitspraak. Een combinatie van zelf zoeken en vinden met wat begeleiding kan je snel veel vooruitgang opleveren.

6) Taal is leuk! Vergeet de rode pen van de middelbare school en de vreselijk ongeïnspireerde meester/juf, jij hebt de regie over de kennis en je groei. Niet je collega’s, niet je baas, niet partner en/of kinderen, maar jijzelf. Is dat even een heerlijk idee om mee af te sluiten?

Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *